Museo

Yllä olevasta linkistä pääset suoraan Kotiseutuyhdistyksen Museo -sivulle, josta selviää ajantasaiset tiedot.

Muuruveden Kotiseutumuseo Muuruvedentie 24, 73460 Muuruvesi

Muuruveden Kotiseutuyhdistys ry ylläpitää Kotiseutumuseota, joka on perustettu jo vuonna 1965. Kotiseutumuseolla on kolme rakennusta; Päärakennuksessa on teemoittain valokuvin sekä ja esineiden kertomana katsaus Muuruveden historiaan. Teemoja ovat mm. kirkon rakennus, koulutoiminta, Maatalousoppilaitos, puutavaran käsittely ja uitto, sotavuodet ja Lottatoiminta. Näytteillä on esim. suutarin työkalut ja pellavan ja villan käsittelyssä käytetyt rukit ja loukut.

Päärakennuksen yläkerrassa on talonpoikaista kotitalouksissa käytettyä esineistöä, vaatetusta sekä runsaasti tuohiesineitä kuten kontteja, tuohivirsuja ja koreja. Esineet ovat 1800-luvun lopulta vuoteen 1960 asti.

Makasiinirakennuksen alakerrassa on metsästyksestä ja kalastuksesta kertovaa esineistöä. Makasiinin yläkertaan on sisustettu savupirtin pöytiä ja penkkejä ja tarvekaluja, mm. kangaspuut, juomaleilejä, kirnuja, jauhinkivet, kätkyet ym. Makasiinirakennuksesta löytyvät myös vedestä ja suosta löydetyt ruuhet ja jopa lappalaisten seita-jumalan kivipatsas.

Konehallissa on todella kattava ja runsas kokoelma vanhoja maatalouskoneita, mm. puimakone, vanhoja rekiä, haravakoneita ym. hevosvetoisia työkoneita.

Museo on avoinna sopimuksen mukaan. Lisätiedot Kotiseutuyhdistyksen pj Anna Koivukoski, puh. 050-547 37 88.